loader image

Skapa enkelt och kvalitativt content med din smartphone

Post av:

Vi har redan konstaterat att video är ett mer effektivt sätt att marknadsföra och att det får ditt företag att hamna högre upp på Google. Men att filma och redigera videos kan kännas dyrt, svårt och tidskrävande, så behöver det inte vara. Du behöver inte den flashigaste utrustningen och de dyraste redigeringsprogrammen, utan det räcker faktiskt med en smartphone för att kunna producera bra material. Vi har tagit fram en enklare guide för att lyckas med videoproduktion med endast din telefon som verktyg.

Nu för tiden har våra smartphones bra kameror med helt okej auto-inställningar för att få till hyfsade bilder och videos. Det är ingen större skillnad mellan kamerorna på till exempel en nyare iPhone eller Samsung. Det är ungefär samma skillnad som att kasta en tennisboll eller en baseboll, det känns annorlunda i handen men sättet vi kastar på blir ingen större skillnad. Men för att ta det till nästa nivå krävs det att vi justerar inställningarna lite. Först och främst finns olika format att fota och filma i och pratar vi iPhone så finns det tre lägen, standard, ProRes och Cinematisk. Det första är standardläge som är förinställt i kameraläget. Det andra läget är ProRes som ger mer verklighetstrogna färger, bilderna är mindre komprimerade vilket i sin tur ger högre kvalité och du kan ha så hög upplösning som 4k. Det tredje läget är Cinematic mode vilket är mer likt bio-kameror och dess objektiv, du kan ha upplösning upp till 1080p samt att du kan ställa in skärpedjupet själv. Det finns även flera vinklar på en smartphonekamera nu förtiden vilket är standard, vidvinkel och teleobjektiv. I nästan alla lägen är det bäst att spela in med standardkamera då den har generellt sett har bättre kvalité, större skärpedjup vilket ger bättre video även i sämre ljus samt att den har bättre stabilitet som ger mjukare bilder. Det finns såklart undantag där till exempel vidvinkelkameran fungerar bättre för berättandet i filmen, dock kanske då på bekostnad av kvalitén. Där får man välja vad som är viktigast för sammanhanget – kvalitén eller berättandet.


Upplösning

Vi ska börja med att gå igenom upplösningen för bilden eller videon. Upplösningen är storleken på videon alltså hur många pixlar är det i varje frame (bild) och generellt sätt brukar man tänka ju högre upplösning desto bättre. Nästa steg för en bättre kvalité på bilden är frame rate vilket är hur många frames som visas per sekund (fps – frames per second). En referens man brukar förhålla sig till är vanlig biofilm som spelas in i 24 fps. Allt lägre än 24 fps uppfattas som hackigt av ögat då det blir små glapp mellan varje frame. Allt som ska spelas upp i normaltakt bör spelas in i 24 fps eller lite högre. Vill du ha slowmotion i din slutproduktion ska du öka fps, ju högre fps du har desto mer slowmotion kan du spela upp videon i.

Börja med att gå in på inställningar och bläddra sedan ner tills du hittar kameraikonen. Väl inne kan du ställa in upplösning och fsp (på bilden b/s), klickar du dig vidare på format kommer du till inställningen där du kan slå på ProRes-fuktionen.


Exponering

För att få en bra bild eller video gäller det att exponeringen är rätt, exponeringen är kort sagt ljusstyrkan på bilden. Är den underexponerad är den alldeles för mörk och är den överexponerad betyder det att bilden är alldeles för ljus. Exponeringen skiftar gärna för att anpassa sig till olika ljus i bild, vill du ha samma exponering går den att låsa genom att hålla in på skärmen i kameraläget. Men om vi ska gå in lite mer avancerat så är det främst två saker man ska hålla koll på i inställningarna för att få en bra exponering – slutartid och ISO. Slutartiden är hur länge slutaren är öppen innan den knäpper kortet och ju längre den är öppen desto mer ljus hinner den släppa in. Generellt sätt ska slutartiden vara dubbel så stor som videons fps. Så spelas det in i 24 fps ska slutartiden vara 1/48, spelas den in i 50 fps ska slutartiden vara 1/100. Det finns dock ett litet problem, om du går ut i solljus och filmar efter ovanstående instruktioner kommer du märka att filmen blir väldigt överexponerad. Det du måste göra då är att öka slutartiden. Problemet som har uppstått är att inställningarna är rätt för att kameran ska uppfatta rörelseoskärpa, något som är normalt för vad ögat ser. När vi då höjer slutartiden och korrigerar exponeringen blir det på bekostnad av rörelseoskärpa.. Det andra alternativet som finns om man vill behålla en mer korrekt slutartid och behålla rörelseoskärpa är att skaffa ett ND-filter till kameralinsen. Det är kort och gott som ett par solglasögon till kameran som neutraliserar dagsljuset. Det är inget som finns i kameran utan är något man kan köpa till. Den andra delen som styr exponeringen är ISO vilket är den digitala ljusstyrka. Är du på en dåligt belyst plats kan du öka ISO:n för att i kameran öka ljusstyrkan, dock medför det brus i bilden. Försöka alltså att hålla ISO:n så låg som möjligt och få ljus på andra sätt i första hand.

På den första bilden ser du ikonen som ställer in exponeringen. När du klickar på skärmen för att få fokus kommer även den lilla solen upp bredvid, solen är justerbar och går att dra uppåt för högre exponering och nedåt för lägre exponering. Bild nummer två visar vart du i kameraläge kan slå på och av ProRes läget samt ändra upplösning och fps efter du gjort dina inställningar. Tredje bilden visar när du håller in fokus på skärmen kan du låsa/låsa upp exponeringen du har valt.


Bild ett är extremt överexponerad vilket gör att det ljusa blir jätteljust och mycket nyanser försvinner. I den andra bilden är objektet underexponerat vilket gör att de mörka nyanserna smälter in i varandra och bilden blir för mörk.


Ljus

När vi ändå pratar om ljus är det en av det viktigaste delarna utanför kamerainställningarna du kan påverka. Med bra ljus kan du få bättre innehåll med en smartphone än med en dyr kamera där ljuset är sämre. Har du en bra ljussättning kommer du inte heller att i lika hög grad kompensera med inställningar och på så sätt få bättre kvalité i bilden. Se till att ha direkt ljus på objektet du ska filma för att slippa skuggor och andra ojämnheter, dock är det viktigt att ljuset inte blir för starkt och hårt då det oftast inte är så smickrande. Försök jobba med ett mjukare ljus med till exempel en dimbar lampa. Därför är det inte att rekommendera att filma i direkt solljus då ljuset blir för hårt, då är det bättre att spela in i skymningsljus. Ett annat sätt att förbättra ljuset genom hela videon är att göra korta klipp där det som filmas är ordentligt ljussatt än att försöka ta allt i en tagning där ljuset och skuggor ändras när man panorerar kameran runt i rummet. Det finns att köpa portabla ljuskällor med ordentlig styrka om kontorslamporna inte räcker till.

Bilden är en demonstration på hur man skulle kunna sätta upp lampor för att få ett bra ljus.


Bild nummer ett visar ett mjukare ljus där lamporna vi satt upp är dimrade och uppsatta från två håll för att få bort skuggor. På bild nummer två är äpplet upplyst från ett håll med lampan på full effekt, det skapar skuggor och värre reflektioner i äpplet.


Ljud 

För att få till en bra video är det viktigt med bra ljud. En smartphone i sig har okej ljudupptagning men när enheten står för långt bort från ljudkällan kommer ljudet bli ihåligt och svagt på grund av all rymd som tar upp en del av det. Mikrofonen ska vara så nära ljudkällan som möjligt för bästa möjliga ljudkvalité. Du kan använda en annan telefon och använda röstmemo-appen att spela in ljud med och sedan synka ihop det med videon i redigeringen. Det finns även portabla mikrofoner att köpa som du lätt kan ansluta till din telefon för en bättre ljudupptagning, det kommer göra dina videos betydligt proffsigare. Andra alternativ är att jobba med voice-over där du i efterhand spelar in en röst som förklarar vad som sker i videon som du sen lägger på videospåret. Det går också att använda sig av musik och ljudeffekter, se bara till att ljudfilerna är royalty free eller licensierade.


Stabilitet

En skakig och ostadig video är outhärdlig att kolla på, därför måste du se till att det finns nån typ av stabilitet. Det finns inbyggda stabiliserare i vår mobiler som tillåter oss att filma för hand utan att det blir allt för skakigt om man gör det i ett normalt tempo. Det går dock inte att förvänta sig att kunna springa ner för gatan och samtidigt filma om resultatet ska bli stabilt. Annars går det att investera i ett stativ för mobilen, som även går att få med inbyggd ljuskälla, om ni till exempel ska filma när en person sitter och pratar.


Utsnitt

För att få så bra bilder som möjligt under inspelning gäller det att hålla koll på linjer, både horisontellt och vertikalt. Om till exempel en horisont eller någon annan linje i bild ligger snett upplevs det störande för ögat och ger ett mindre professionellt intryck. I mobilen går det att ställa in rutnät i kameran under kamerafliken i inställningar för att bättre kunna anpassa linjer och utsnitt i bild. Ett exempel på det är tredjedelsregeln. Det är egentligen inte en regel utan mer en guide för vart du ska placera objektet för att få en mer harmonisk bild. Tredjedelsregeln används genom att ställa in ett rutnät i bilden med nio lika stora rutor som delas upp med två vertikala och två horisontella linjer. Objektet ska då placeras i mitten i någon av de fyra brytpunkterna. Andra komponenter som bygger ett bra bildutsnitt är att hålla koll på mönster och symmetri. För att skapa ett mer djup och liv i bilden kan man experimentera med objekt och annat i för- och bakgrunden.

Bild nummer ett visar exempel på tredjedelsregeln, objektet står i mitten av två brytpunkter. Den följer även linjen i bilden då horisonten är rak och följer rutnätets linjer. På bild nummer två är horisonten sned vilket gör att resten av bilden också blir det.


Redigering

När du har filmat eller fotat allt material är det dags för sista steget innan publiceringen – redigering. I biblioteket på telefonen kan du göra lättare redigeringar på både film och foto såsom att rätta till vitbalansen, beskära eller korta ner ett klipp. Det finns även flera gratis appar som du lätt kan redigera och klippa ihop film snabbt i telefonen, exempelvis iMovie eller VN Video Editor.

De flesta av inställningarna som nämns ovan finns att ställa in kamera-appen i telefonen, men dock inte alla. Har du en iPhone kan du behöva ladda ner en app som gör att du kommer åt fler avancerade inställningar på kameran. Tips på dessa är till exempel Filmic Pro, Momento Pro App och DJI Mimo App. Känner ni att ni nu har utrustningen och kunskapen att filma in men inte vet hur ni ska lägga upp innehållet så finns vi på Zietz. Vi kan hjälpa er med allt ifrån att lägga upp en konceptplan till att färdigställa hela produktioner. Inget är för stort eller litet för oss!

Dela: