loader image

Hur du får Google att älska din webbplats med video

Post av:

Innehållsmarknadsföring är idag ett måste för alla företag som vill ha en chans att nå ut i mediebruset, och såväl frisörsalongen på hörnet som Bloomberg News använder sociala medier, bloggar och SEO-anpassat innehåll för att hitta nya kunder.

Ett av de mest uppmärksammade verktygen för att driva trafik på senare år har varit att skapa SEO-anpassat innehåll. För den oinvigde så innebär sökmotoroptimering (förkortat SEO) att företag tillämpar olika strategier för att öka sin synlighet på sökmotorernas resultatsidor. Nyckelord, metataggar och URL-optimering är några av de vanligaste åtgärderna som tillämpas i jakten på fler unika besökare. Medan nyckelord kan tänkas driva trafik till din webbplats så gör de dock föga nytta om besökare slänger ett öga på sajtens innehåll och lämnar den lika fort som de klickade sig dit.

För den som vill ha en chans att få unika besökare som faktiskt stannar kvar på sidan och konverterar så räcker det alltså inte med att erbjuda ett stycke text fullproppat med nyckelord; Innehållet behöver engagera publiken och boosta din SEO-ranking på samma gång. Hur gör man det här då? Videoskapande eller framställning av rörligt material är svaret på frågan.


Rörlig bild är generellt mycket mer engagerande än text


Videoinnehåll

Videoskapande och videoproduktion är ett verktyg som blivit en allt viktigare del för att engagera folk på internet de senaste åren. Trots att influensers byggt imperium på att kommunicera genom rörligt material och befolkningen globalt spenderar 1 biljon timmar per dag på YouTube så är videoskapande ett verktyg som ofta förbises eller utelämnas helt i jakten på organisk trafik. Många företag delar uppfattningen att produktion av reklamfilmer är alldeles för kostsamt och tar för mycket tid i anspråk i relation till den ROI det ger. Inget kunde dock vara mer fel!

Så tidigt som 2011 så upptäckte forskningsföretaget Attivio att det gamla ordspråket “En bild säger mer än tusen ord” var ett vinnande koncept när det kom till att driva trafik till deras hemsida. Efter att företaget regelbundet började skapa och producera videoinnehåll 2009 så tog det bara ett par månader innan de såg resultat såsom;

Unika besökare ökade med 200 – 300 % per månad
● Besökarna stannade dubbelt så länge på hemsidan
● Besökare stannade i genomsnitt i 3 minuter på sidor med rörligt innehåll,
men bara i 1,30 minuter på sidor som saknade det.
● Sökmotor-trafiken ökade med 157 % jämfört med föregående år
● Sidvisningar ökade med 63 %


Video har blivit en allt större del av sökresultat på Google

Men hur kan egentligen reklamfilmer påverka ens SEO-ranking, och vad ska man tänka på när man börjar implementera videoskapande i sin marknadsföringsstrategi?


Kopplingen mellan SEO och rörligt material

När folk använder sig av sökmotorer såsom Google så är det ytterst få som bläddrar vidare förbi den första resultatsidan. Detta beror på att när folk använder sökmotorer så gör de en målinriktad sökning, och tror att de resultat som ligger på förstasidan är de företag som bäst kan erbjuda vad de vill ha. Att din sida är det första användare ser är därför avgörande för att du ska få kunder. Ju oftare och ju högre upp på Googles resultatsida som din hemsida dyker upp när folk söker efter relevanta nyckelord , desto fler kommer klicka sig vidare till din hemsida och ta del av ditt innehåll.

För att lyckas hamna regelbundet på Googles förstasida så krävs det dock att innehållet på din webbplats är justerat utifrån vad sökmotorernas algoritmer prioriterar – som att exempelvis ha rörligt, inbäddat material. Enligt BrightEdge så ökar sannolikheten att användare trycker på en länk med 26 % om länken har en miniatyrvideo bredvid sig. Data från Lemonlight visar också att Google prioriterar sökresultat med videoinnehåll över resultat utan videoinnehåll. Lemonlight kunde också påvisa att den organiska trafiken typiskt ökade från 10 % till över 250 % när videoklipp lades till existerande poster.

88% av kunder vill ha video till sin hemsida

Videoinnehåll är också avgörande för två andra viktiga faktorer som sökmotorerna använder sig av i sin rakning; så kallade bakåtlänkar eller backlinks, samt hur länge besökarna stannar på din sida. En backlink innebär att ditt innehåll delas ifrån andra källor än din egna webbsida, såsom exempelvis i artiklar, bloggar, hos andra företag osv. Ju fler backlinks som skapas till ditt innehåll, desto högre rankad blir du hos sökmotorerna. En välproducerad video eller reklamfilm som erbjuder tittaren något – utbildning, guidning, ett skratt och så vidare – och får dem att vilja dela den kan generera ett stort antal backlinks för din hemsida.

Hur länge besökarna stannar på din sida är en annan avgörande ranknings-faktor. I en undersökning från Wistia upptäckte man att närvaron av rörligt innehåll gjorde att besökare spenderar i genomsnitt 7 minuter och 21 sekunder på sidan. I jämförelse så spenderade besökare 2 minuter och 48 sekunder på sidor som saknade rörligt innehåll. Det motsvarar en ökning med över 150 %!

Så inbäddade reklamfilmer är fördelaktigt för SEO både direkt och indirekt – videon i sig influerar din ranking, och det influerar i sin tur andra faktorer som Google använder i sitt rankningssystem.

Enligt wyzowl.com använder 86% av företag videoinnehåll till sin marknadsföring


Ok, jag är såld! Men var ska jag börja? 

Det kan känna som en väldigt stor och svår uppgift att börja med videoskapande som en del av din digitala strategi. Vi vet! Men här kommer några korta tips för att få dig över startlinjen.

1. Skapa högkvalitativt innehåll 

För att implementera videoskapande i marknadsföringsstrategin och lyckas med SEO så är det viktigt att skapa högkvalitativt innehåll som är riktat mot ett specifikt mål. Ta därför lite tid till att fundera över vilket syfte framställning av rörligt material fyller i just ditt företag, och hur du kan använda reklamfilmer för att förstärka varumärkets identitet. En video med låg kvalitét som helt saknar kontext gör ingen glad – allra minst sökmotorerna som kommer ranka ner dig lika snabbt som de rankade upp dig. Väl genomtänkt och välproducerat innehåll som engagerar besökarna är nyckeln.

2. Ge din video kontext 

Att publicera en reklamfilm på en för övrigt tom sida kommer inte ge så mycket. Se till att bädda in din video där det är logiskt och omge den med annat relevant skrivet och visuellt innehåll. Du kan även inkludera ett transskript av din video för att få in fler nyckelord som din målgrupp kan tänkas skriva in hos sökmotorerna. Tänk på att ju bättre sökmotorerna förstår hur din video passar in i innehållet på sidan, desto bättre kommer ditt ranking- resultat att bli.

3. Se till att din video engagerar 

Om din potentiella kund har frågor om ditt varumärke, dina tjänster, produkter, eller din industri så kan svar på dessa frågor utbilda dem och stärka dem när de fattar sitt köpbeslut. Ett företag som kunden uppfattar som tillmötesgående, responsivt och kunnigt tillhandahåller ett värde i kundens ögon och vinner trovärdighet, vilket sökmotorerna uppfattar och använder som underlag för att boosta företagets ranking. Ett sätt att tillhandahålla värde är genom att implementera videoinnehåll där du exempelvis har en Q&A eller demonstrerar användandet av en produkt. Enligt Invodo så anser exempelvis 52 % av konsumenter att de känner sig tryggare med att genomföra ett köp efter att ha kollat på en produktvideo.
Du kan också använda video på utbildningssidor såsom din blogg för att erbjuda ett alternativ till att läsa en lång text.

4. Var konsistent 

Precis som att ett besök på gymmet inte resulterar i ett sex-pack så kommer inte en publicerad video att påverka din SEO-ranking. För att framställning av rörligt material ska ge resultat så krävs det att du regelbundenhet och hängivet uppdaterar med nya, relevanta reklamfilmer. Jobba för att konsistent erbjuda värde till din målgrupp.

5. Glöm inte kvalitén! 

Det är viktigt att komma ihåg att det inte spelar någon roll hur väl genomtänkt din marknadsföringsstrategi är om videon du producerar är av dålig kvalité. Om du gör detta så kommer det inte resultera i några backlinks eller att folk stannar på din sida. Det kan vara lockande att slarva och producera en lite halvkass reklamfilm för att hålla nere kostnaderna, men i det långa loppet kommer det här bara stjälpa dig.

Fråga istället dig själv följande frågor:

  1. Är min målgrupp intresserad av det här?
  2. Skulle jag länka till detta själv om jag snubblade över det?
  3. Skapar det jag producerat en känsla?

Om svaret på någon av de här frågorna är “nej” så är det läge att backa bandet och fundera ett varv till innan videoskapandet drar igång.

Zietz spelar in Lov1 Elkontakt

Tycker du det här med videoproduktion och SEO låter krångligt och jobbigt? Ingen fara. På Zietz har vi lång erfarenhet av att jobba med såväl små som stora företag som vill använda rörligt material för att bygga sitt varumärke. Om du vill ha hjälp med att fundera ut hur videoskapande kan hjälpa just ditt företag så tveka inte att kontakta oss.

Dela: